czwartek, 9 sierpnia 2012

Pieczone brzoskwinie z cynamonem i jogurtem waniliowym


Witajcie :)
Czy macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale brakuje Wam czasu? Proponujemy Wam bardzo szybki deser, który świetnie smakuje o każdej porze dnia, zarówno rano na śniadanie jak i wieczorem. Jest lekki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pieczone brzoskwinie wprost rozpływają się w ustach. Deser zadowoli niejednego łasucha :)
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.

Składniki:
4 brzoskwinie (słodkie i dojrzałe, ale twarde)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
500ml jogurtu greckiego (wg nas to za dużo, wystarczy ok 300ml, czyli duże opakowanie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 230˚C.

2. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki, usuń z nich pestki i ułóż w niewielkiej brytfance. Każdą połówkę posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na brzoskwinie połóż także po kawałeczku masła. Zapiekaj przez 10 minut.



3. W trakcie pieczenia owoców przygotuj sos jogurtowy, wymieszaj jogurt z ekstraktem waniliowym i miodem.

4. Upieczone brzoskwinie podawaj w miseczkach, polane jogurtem waniliowym i oprószone lekko cynamonem.

Nasze oceny:

Basia: Nie spodziewałam się, że deser brzoskwiniowy może tak dobrze smakować. Wystarczyło kilka minut żeby owoce z jogurtem zamieniły się w naprawdę pyszną mieszankę. Smakuje mi:) Moja ocena: 9/10

Julka: Świetne połączenie moich ulubionych owoców z waniliowym jogurtem. Moja ocena: 9/10

2 komentarze:

  1. ależ one muszą być pyszne! bardzo lubię wszelkie zapiekane owoce, więc przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota :) muszę spróbować, faktycznie szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter