niedziela, 16 września 2012

Karmelowe nugatki

Witajcie :)
Dziś mamy coś dla miłośników orzeszków i karmelu. Jakiś czas temu kupiłyśmy specjalne silikonowe foremki do przygotowywania czekoladek, kostek lodu czy mini-ciastek. Dzięki temu, że zbliżały się imieniny siostry Julki, postanowiłyśmy foremki wypróbować i zrobiłyśmy ciasteczka nugatowe. Przygotujecie je w niecałe 30 minut, później trzeba tylko trochę poczekać by schłodziły się w lodówce. Przepis pochodzi z ulotki sklepu MUJI "Przepisy na słodycze w silikonowych foremkach".

Składniki (na ok.20-30 sztuk):
80g cukru
2 łyżki miodu
50ml śmietany 30%
60g orzechów arachidowych (można użyć innych:laskowych, włoskich)
60g migdałów




Przygotowanie:
1. Orzechy oraz migdały posiekaj i upraż lekko na patelni.*
*my kupiłyśmy orzechy pokrojone w kostkę więc przyspieszyłyśmy produkcję ciasteczek


2. Miód i cukier włóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.*
*Pamiętajcie, by zawsze do robienia karmelu używać drewnianych łyżek, metalowe w przypadku zetknięcia ze skórą mogą Was poparzyć

3. Gdy masa zmieni kolor na złoto-brązowy i zacznie się gotować na brzegach, potrząśnij lekko garnkiem. Dodaj do masy śmietanę, powoli mieszając. Następnie dodaj także prażone orzechy i migdały, dokładniej wymieszaj całość.

4. Włóż masę do silikonowych foremek, najlepiej łyżką. Pozostaw do wystygnięcia i włóż do lodówki na około 60 minut. Gdy nugat stwardnieje wyciśnij ciastka z foremek.

Nasze oceny:

Basia: Deser robi duże wrażenie. Szybko się go przygotowuje, a zabawne kształty foremek dodatkowo nadają mu uroku:) Pamiętajcie, żeby przechowywać go w lodówce. Moja ocena: 8/10

Julka: Idealna przekąska na imprezę. Dla miłośniczki Snickersów takiej jak ja, jest to fantastyczna opcja awaryjna, gdy nie chce się iść do sklepu ;) Moja ocena: 8/10

2 komentarze:

  1. Jako siostra Julki, która te pyszności dostała w prezencie, to zdecydowanie muszę Wam coś doradzić - zróbcie je koniecznie! Są REWELACYJNE :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter