niedziela, 7 lipca 2013

Smażone parówki w sosie czosnkowo miodowym

Witajcie,
Mamy dzisiaj dla Was pomysł na szybką przekąskę lub danie obiadowe. Wszystko zależy od dodatków jakie dobierzecie. Pierwszy pomysł to przekąska, czyli same parówki. Wtedy jest to porcja dla dwóch osób. Druga opcja to danie obiadowe - podawajcie parówki z ziemniakami lub pieczywem i ulubioną sałatką. Taką porcją najedzą się trzy osoby. Dzisiejszy przepis jest ze specjalną dedykacją dla Mariolki:)


Składniki:

opakowanie ulubionych parówek (6 sztuk)
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu miodowo-czosnkowego (lub łyżka miodu i ząbek czosnku)
spora łyżeczka musztardy
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju
opcjonalnie łyżeczka sosu worcester i łyżeczka sosu chilli




Przygotowanie:
1. Parówki przetnij na pół i ponacinaj po skosie. Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj i natrzyj powstałym sosem parówki. Zostaw na kilka minut.

2. Rozgrzej patelnię, wrzuć parówki i polej pozostałym sosem. Smaż pod przykryciem (sos pryska) do momentu, aż parówki się zarumienią z jednej strony, przewróć na drugą. Smaż ok. 2 min.


3. Podawaj z pieczywem i ulubioną sałatką.
Smacznego:)

Nasze oceny:


Julka: Kiedyś bardzo nie lubiłam parówek, więc postanowiłam przyrządzić je po swojemu. Parówki smażone z miodem są pyszne i chrupiące. Idealny przepis dla osób lubiących czosnek i chilli. Moja ocena: 10/10.


Rodzice Julki: Jest to nasza ulubiona przekąska na szybko. Według nas tak zrobione parówki zasmakują każdemu. Nasza ocena: 9/10.

3 komentarze:

  1. Świetny sposób na parówki, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! czas wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chujnia z grzybnią

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter