czwartek, 1 sierpnia 2013

Grillowany kurczak w jogurcie



Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was szybki, smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Grillowaną pierś kurczaka w jogurtowej marynacie z przyprawami. Polecamy zamarynować kurczaka wcześniej, wtedy mięso będzie bardzo kruche i soczyste. Możecie przygotować danie tak jak my na grillu, ale jeśli nie macie takiej możliwości, kurczak równie dobrze będzie smakował z piekarnika lub usmażony na patelni grillowej. 

Składniki:
podwójna pierś kurczaka
mały jogurt naturalny (150-180g)
sok z połowy limonki lub cytryny
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej wędzonej papryki lub ostrej papryki
½ łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka suszonego oregano
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta cukru
sól, pieprz


Przygotowanie:

     1. Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt, olej, sok z limonki, przeciśnięte ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Spróbuj, jeśli smak będzie za kwaśny, dodaj szczyptę cukru.


     2. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

  
    3. Grilluj kurczaka, około 5-7 minut z każdej strony. Jeśli smażysz na patelni, zwróć uwagę, żeby płomień nie był za duży. Nie smaż za długo, żeby mięso nie wyschło. Podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego :)

Nasze oceny:
Basia: Kurczak wyszedł pyszny i soczysty. Sok z limonki nadał mu lekko kwaskowy smak, ale zupełnie to nie przeszkadza. Jest to idealny pomysł na letni obiad. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: uwielbiamy tak przygotowane mięso - polecamy na grilla zamiast tradycyjnej kiełbasy. Nasza ocena: 10/10

4 komentarze:

  1. dzisiaj też mam kurczaka grillowanego na obiad:) bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bardzo ciekawy i dietetyczny pomysł na kurczaka :). Musi być smaczny, chyba się skuszę na dniach na takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :)) aż mam ślinotok normalnie :)) Pozdrowionka :))

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter