czwartek, 24 października 2013

Ciasteczka z konfiturą malinową


Witajcie,
Mamy dzisiaj dla Was migdałowe ciasteczka z malinowym nadzieniem. Ciastka są bardzo kruche i delikatne, a lekko kwaskowa konfitura sprawia, że nie są za słodkie. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, ale warto im poświęcić trochę czasu. Możecie nadać im dowolny kształt. Jeśli nie macie foremek z otworem nie przejmujcie się. Wytnijcie dziurki kieliszkiem lub nakrętką. Polecamy te ciastka szczególnie na imprezy lub jako prezent dla bliskiej osoby. Możecie upiec je wcześniej i przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka, ciastka i babeczki".

Składniki:

120g mielonych migdałów
175g mąki
175g masła
120g cukru
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 białko
szczypta soli
posiekane migdały lub brązowy cukier do posypania
słoiczek dżemu malinowego

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Wsyp do niego startą skórkę z cytryny i dodaj esencję waniliową. Ucieraj przez chwilę, następnie dodaj zmielone migdały i mąkę.

2. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160˚C.

3. Podziel ciasto na cztery części. Jedną z nich rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na grubość ok. 3 mm. Wytnij foremką kształty, a następnie w połowie z nich wytnij w środku otwór. Gdy rozwałkujesz już wszystkie cztery części ciasta, sprawdź, czy masz równą ilość ciastek z otworem i bez.



4. Ciasteczka ułóż na blachach, zostawiając między nimi odstęp ok. 1 cm. Ubij białko ze szczyptą soli na lekką pianę. Posmaruj pianą ciastka z dziurką i posyp je migdałami lub brązowym cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 min.


5. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciastka na kilka minut na blasze (żeby się nie połamały), a następnie zdejmij je na talerz. Zostaw do ostygnięcia. Na każde pełne ciastko nałóż porcję dżemu malinowego i przykryj ciasteczkiem z otworem. Możesz je przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Smaczne, kruche ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. Gdy nie mam czasu na wałkowanie i wycinanie ciastek, formuję z ciasta rulon i kroję go na plasterki. Po upieczeniu smaruję ciastka konfiturą. Moja ocena: 10/10.



Julka: Kolejny dobry przepis na ciastka do mojej kolekcji. Uwielbiam ciasteczka z wszelkiego rodzaju powidłami i dżemami więc wiedziałam, że te mi zasmakują. Moja ocena: 9/10.

4 komentarze:

  1. Migdałowo-malinowe... Rozmarzyłam się, bo one muszą być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też takie robiłam! są przeurocze i pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie kochane! Jak z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękujemy:) Ciasteczka zrobiły naprawdę wrażenie na tych, którzy je dostali:)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter