niedziela, 21 czerwca 2015

Cas na przetwory - Dżem truskawkowo rabarbarowy + Łódź Bloguje


Witajcie :)
Rabarbar powoli się kończy, dlatego my postanowiłyśmy wykorzystać go do przetworów. Nie ma nic pyszniejszego niż domowy dżem z truskawkami i rabarbarem - uwierzcie, że pasuje do wszystkiego - nawet do naleśników szpinakowych. A na koniec notki mamy dla Was mini recenzję z pierwszej łódzkiej konferencji - Łódź Bloguje.


Składniki (na 3 słoiki):
500g truskawek 
500g rabarbaru 
250g cukru 
1 łyżka octu balsamicznego 
starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Truskawki i rabarbar dokładnie umyj. Rabarbar oczyść z twardych włókien i pokrój na małe kawałki.
W garnku lub dużej patelni roztop cukier (mieszając co chwilę). Dodaj pokrojony rabarbar i startą skórkę z cytryny.




2. Całość smaż na niewielkim ogniu przez około 15 min (cały czas mieszając). Dodaj truskawki i łyżkę octu balsamicznego - mieszaj cały czas. Smaż owoce przez kolejne 15-20 minut. 




3.Dżem powinien zgęstnieć - przełóż go do wyparzonych słoików, dokładnie zamknij, ustaw do góry nogami i ostaw żeby wystygły.
Ps. Pamiętajcie, że takie powidła z czasem ciemnieją ;)



Nasze oceny:

Basia: Mój ulubiony domowy dżem :) Smakuje świetnie z naleśnikami, pieczywem i bez żadnych dodatków. Moja ocena: 10/10.

Julka: Powidła, które trzeba chować przed pozostałymi domownikami - tak powinien się nazywać nasz dżem ;) Smakował wszystkim dzięki temu, że dzięki cytrynie jest lekko kwaskowy. Moja ocena: 10/10.



Wczoraj miałyśmy przyjemność wziąć udział w pierwszej konferencji dla łódzkich blogerów. Ekipa Łódź Bloguje (klik) zorganizowała naprawdę fajną akcję, z ciekawymi wykładami m.in o tym jak blogować zgodnie z prawem, kim jest dobry bloger, jak również warsztaty marketingowe i fotograficzne. Zajęcia odbywały się w Art_Inkubatorze przy ulicy Tymienieckiego 3, a podczas przerw mogliśmy wstąpić na kawę do knajpy Tektura Kawa&Bistro (klik).



Z tego miejsca jeszcze raz chciałyśmy podziękować organizatorom za super inicjatywę oraz sponsorom bez których, konferencja nie mogłaby się odbyć: 
Art_Inkubator 
Betty Baboo 
Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju Regio 
Centrum Komputerowe ZETO S.A. 
Costa Coffee 
Dwukroopek 
Fit Fabric 
Green Spoon 
House of Sushi 
Jaga Cafe 
John Lemon 
Karmello 
Kupiec 
Łódź Kreuje 
My Scandi 
Nasza Księgarnia 
Piknik 
PGE Dystrybucja S.A. 
Publicat S.A. 
Skrzynka Smaku 
The Mexican 
Tkalnia Zagadek

12 komentarzy:

  1. Zrobię taki dżem koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony dżemik :-) teraz przerabiam truskawki z miętą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ogrooomną słabość do domowych przetworów. Z chęcią skusiłabym się na słoiczek Waszego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że konferencja się podobała. Dziękuję za miłe słowa ;) Kasia z ekipy Łódź Bloguje

    OdpowiedzUsuń
  5. Załapaliśmy się na zdjęcie (rozmawiamy z Kamilem, który prowadził konferencję) :) Nam też spotkanie bardzo się podobało :) Czekamy na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  6. też już swoją zrobiłam, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis, dżem jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny dżem, lato zamknięte w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy, Łódź Bloguje :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter