poniedziałek, 24 października 2016

Zupa z soczewicy na boczku

W szarobure dni nic tak nie cieszy, jak miska rozgrzewającej zupy. Zupy, którą można szybko przygotować i od razu cieszyć się jej smakiem. Taka właśnie jest zupa z soczewicy z wędzonym boczkiem. W smaku przypomina trochę grochówkę, ale ma lekko orzechowy posmak. Pachnie wędzonką, a do tego rozgrzewa i syci. Dzielimy się z Wami przepisem, a same idziemy po porcję gorącej zupy (lepiej przygotować jej więcej, bo od razu znika z garnka).
Przepis znaleziony w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".


Składniki:
2 łyżeczki oleju
2 plastry boczku wędzonego
1 cebula
1,25l bulionu drobiowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż boczek i cebulę, smaż kilka minut, aż się lekko przyrumienią.

Do garnka wlej bulion, dodaj soczewicę i tymianek, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Spróbuj zupę i jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu bez dodatków lub ze śmietaną i parmezanem.

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa w sam raz na teraz :) Treściwa, sycąca i rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna zupa :) ostatnio mam chęć na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam soczewicę. Więc każdy produkt z niej jest dla mnie czymś pysznym. Najbardziej lubię i najczęściej robię kiełki z soczewicy. Fajna przekąska na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter